• Ana Sayfa
  • Portal
  • Yönetim Kadrosu
  • Marka Tescil
  • [-]
    TurArkadasi.Com yeni tasarımı ile çok yakında hizmetinizde olacaktır.


    Konuyu Oyla:
    • Toplam: 3 Oy - Ortalama: 3.33
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    Work and Travel nedir?Süreci nasıl işler?
    08-07-2014, 06:59 PM,
    #1
    Work and Travel nedir?Süreci nasıl işler?
    Work and Travel (WAT) yada Summer Work and Travel (SWT) programına başvurmak için ön lisans,lisans veya yüksek lisans programında okumak gerekmektedir.Yaş sınırı 18-26 olmakla birlikte 26'dan büyük olan öğrencilerinde katıldığı oluyor.18'den küçük biri aldımı bilmiyorum..Bu program kapsamında çalışma süresi 15 Mayıs - 1 Ekim.Bu sınır Türkiye için geçerli.Diğer ülkelerin sınırları farklı olabilir.İlk adım olarak hangi kurumlar işin içinde onlardan başlayalım.

    1. Türkiyedeki danışmalık firması (danışman firma),
    2. Amerikadaki sponsor firması (sponsor),
    3. Ve Amerikadaki işveren..


    Bu arada bu program kapsamındaki prosedürü çok iyi bilen work and travel adayları Türkiye'den herhangi bi şirkete yazılmak zorunda değil bunu belirtmek isterim.Direk Amerikadaki şirketle irtibata geçip işlemlerinizi başlatabilirsiniz.Fiyat konusunda bi miktar avantajlı ancak iş yükü oldukça fazla.Bu seçenek 2. veya daha sonra giden arkadaşlar için mantıklı ancak dediğim gibi iş yükü oldukça fazla.Bu bilgiyi konsolosluktan direk buraya alıntı yapıyorum
    Alıntı: There is no requirement for students interested in the Summer Work & Travel Program to make arrangements through a local agent.

    Tabi sadece bu 3 yer değil ama en çok duyacağınız kurumlar bunlar olacak.Bu iş nasıl yürür?
    Türkiyedeki danışmalık firmaları (Advis,Armada Grande,Atlas work,Eduyork,,Global Vizyon,Ozman,TROY,Ukla Abroad,United Towers,Westline) Amerikadaki sponsor firmalar ile anlaşırlar(CIEE,CCI, CETUSA, InterExchange, Intrax, CHI Alliances Abroad, Spirit, IntoEdventures - kaynak:Work And Travel - Vikipedi)

    Öğrenci yani wat adayı danışman firmaya gider ve wat programına katılmak istediğini söyler ve kişisel amaçları yönünde iş listesinden iş seçer.Danışman firmadaki iş listesinin zenginliği çalıştığı sponsor firma sayısına bağlıdır.Asıl iş imkanını sponsor firma sağlar.Sponsor firma işverenlerle anlaşarak uygun ve öğrencinin çalışabileceği işleri danışmanlık firmalarına sunar onlarda öğrenciye sunar,aynı şeklide konaklamada bu şekilde sağlanır..Öğrencinin danışmanlık firmasına kaydolmasıyla süreç başlar.(Hangi danışmanlık şirketi seçeceğinizi çok iyi araştırmalı o şirketle giden kişilere fikirlerini sormalısınız.Şirket Seçim Yönergesi (Ortak Bildiri) Yandaki başlık size şirket seçme konusunda yardımcı olacaktır.)

    Gerekli belgeler

    Şirkete kayıt yaptırdıktan sonra şirket sizden işlemlere devam edebilmek için belgeler isteyecektir.Bunlardan ilki Pasaport ve öğrenci belgesidir.Pasaport alırken biz öğrenciler bu program kapsamında yasaların bize sunduğu imkan doğrultusunda " 1 yıl Harçsız Pasaport" alabilmekteyiz.Ücretsiz değildir..Bunu karıştırmamakta fayda var.Normal bi vatandaş pasaport çıkarırken iki farklı ücret öder.(Bakınız:2014 Yılı Pasaport Harç Bedelleri | İEM PASAPORT http://pasaport.iem.gov.tr/?page_id=1901)


    • Pasaport defter ücreti
    • Pasaport harç ücreti


    Bizler Harç bedelini ödemekten muafız.Peki nasıl olacak bu iş?

    Danışmanlık şirketinden sizin bağlı bulunduğunuz öğrenci işlerine yazılan bir mektupta Work and Travel porgramıyla yutr dışına çıkacağınızdan harçsız pasaport alabilmek için gerekli belgeleri istersiniz.Öğrenci işleri sizin adınıza harçsız pasaport alabilmeniz için bi belge düzenler.Siz bu belge ile Önce Veri Dairesi'ne gidip bu belgeyi imza ve kaşe ile onaylatırsınız.Sonra onaylattığınız bu belge ve pasaport için uygun bi fotoğraf ile Emniyet Müdürlüğüne gidersiniz.Sizin parmak iziniz alınır.Ve pasaportunuz size daha sonra postalanır.

    Pasaport için ek bilgi

    Eğerki bu programa 2 veya 3 kez katılmayı planlıyorsanız harçsız pasaport yerine pasaport harcını 10 yıllık ödeyerek almanızı tavsiye ederim.Çünkü yeni (bordo) pasaportlar süresi uzatılmıyor ve 2. yıl gitmek isterseniz yeni pasaport çıkartmanız gerekiyor.Ve vize görüşmesinde eski pasaportu bulundurursanız size referans olacağı için birden fazla pasaport oluyor her geçen yıl..Ve her yıl harçsız pasaport için ordan oraya gidip uğraşıyorsunuz.10 yıllık aldığınızda vizeleriniz aynı pasportta oluyor ve hepsini taşımanız gerekmiyor.Ancak bu durumda Pasaport harç bedeli ödemeniz gerekiyor.

    Bi diğer önemli belge ise DS-2019 belgesidir.Belkide en önemli belgedir.Bu belge için sizin pasaport bilgileriniz ve öğrenci belgeniz gereklidir.Bu belgeler olmadan DS-2019 belgesi alamazsınız.O yüzden pasaport ve öğrenci belgerinizi hazır bulundurun.

    İş seçimi

    Danışmanlık firmanız sizin isteğinize uygun iş olanaklarını size sunar.Siz bu listeden;konaklama ücreti,saat ücreti,Lokasyonu,Overtime(fazla mesai) ve ingilizce seviyesi bilgilerine göre bi seçim yaparsınız.Lütfen bu konuda çok iyi araştırma yapın ve istemediğiniz bi iş türünde çalışmayın.Sonuçları psikolojik olarak çok ağır olabiliyor.İstediğiniz işi seçmek için Kasım-Aralık-Ocak ayları idealdir.Bu dmek değilki istediğiniz işi daha geç bulamazsınız.Sadece zorlanırsınız aş iş listesi arasından istediğiniz türde iş bulmakta.Diyelimki işinizi seçtiniz,

    Job offer(yani istediğiniz işe başvuru belgesi) bilgilerini doldururken en önemli bilgi çalışma tarihi aralığıdır.Çalışmak istediğiniz tarihi Ay/Gün/Yıl olacak şekilde doldurun.(örn: 06/10/2012 ile 09/10/2012 arası).Bu tarihler DS-2019 belegnize ordan vize bitiş tarihinize yansıyacak.Ve bu vize bitiş tarihinden itibaren 30 gün daha Çalışmadan Amerika içinde bulunma hakkınız var.Travel için bu zamanı kullanabilirsiniz.Çalışma sınırı olan vize bitiş tarihi sizi yanıltmasın.Job offer belgeside tamam ne yapıcaz?

    Job offer belgesini danışmanlık şirketiniz sponsora göndererek DS-2019 yani çalışma izin belgenizi ister.Ve bu belge gelene kadar sizin için uygun bir vize görüşme tarihi belirlenir.Grekli belgelerle birlikte (lütfen yandaki konuya bakın: Vize görüşmeleri nasıl yapılır. Tıklayınız..) vize görüşmesine gidilir.Vizenizi aldığınızı varsayarak sıradaki adım valiz hazırlama ve uçak biletleri ayarlamadır.Uçak bileti alırken aceleci olmayın.Nisan-Mayıs aylarında uygun fiyata bilet bulabilirsiniz.Daha önceki yıllarda aynı güzergaha ne kadar ödendiğini öğrenerek kıyas yapın.Valiz hazırlığına ise sürekli devam edin.Elinize kalem kağıt alıp aklınıza gelenleri not ederek yazın.İlk gidişiniz ise tedbirli hazırlık yapmanızda fayda var.

    Umarım sorunsuz bi yaz tatili geçirirsiniz..

    Ara
    Cevapla


    Konu ile Alakalı Benzer Konular
    Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
    Question Work and Travel (WAT) için yapılan masraflar bilgilendirmesi!!! hsynust 1 1,721 13-07-2016, 08:23 AM
    Son Yorum: cagataycagan
    Star Neden Work and Travel? hsynust 0 1,646 09-07-2014, 07:22 PM
    Son Yorum: hsynust

    Hızlı Menü:


    Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi